ΚΑΤΑΡ Έλληνας ο υπεύθυνος ανάπτυξης του ποδοσφαίρου (Δημοσιογραφικό Συγκρότημα Μακεδονία)

2008-12-29 22:22

Ο γενικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του αραβικού κρατιδίου Θανάσης Μπατσίλας μιλάει στη "Θεσσαλονίκη"
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Χαραλαμπίδη Haralabidis@makthes.gr
Θεωρείται ο ιθύνων νους στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κατάρ. Είναι ο άνθρωπος που σχεδιάζει, οργανώνει και προωθεί ιδέες για την ανάληψη μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων στο μικρό Εμιράτο της Μέσης Ανατολής. Γνώστης των υψηλών απαιτήσεων του σύγχρονου ποδοσφαίρου και με πλούσιο βιογραφικό, εμπλουτισμένο με εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις, οδηγεί το αραβικό ποδόσφαιρο στα πιο σύγχρονα και ασφαλή μονοπάτια. Φυσικά, και δεν πρόκειται για κάποιο υψηλότατο μέλος της τοπικής ιεραρχίας ή για κάποιο πρόσωπο προερχόμενο από τα ανώτατα κλιμάκια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά για έναν συμπατριώτη μας, τον Θανάση Μπατσίλα.
Ο Θανάσης Μπατσίλας εκτελεί καθήκοντα γενικού διευθυντή στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κατάρ και στο χρονικό διάστημα που εργάζεται εκεί, το μικρό κρατίδιο κέρδισε ποδοσφαιρικά τόσα πολλά, όσα δεν κέρδισε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τον συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων για να επισκεφτεί φίλους και συγγενείς του. Είχε τόσα πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει.


Το πρώτο που θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε είναι πώς μπόρεσε ένας άγνωστος -για το ευρύ κοινό- Έλληνας, έγινε το πρόσωπο πάνω στο οποίο οι αξιωματούχοι του Κατάρ έχουν επενδύσει τα ποδοσφαιρικά τους όνειρα;
Ήταν κάτι που εξελίχθηκε αρκετά γρήγορα, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου εργαζόμουν ως ανώτερο στέλεχος για τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά. Το Κατάρ είχε κατέβει με μία ομάδα ανθρώπων και βλέποντας τη δουλειά μου δέχτηκα την πρώτη πρόταση για να αναλάβω ως γενικός διευθυντής στην ομοσπονδία τους.

Οπότε και δεχθήκατε άμεσα την πρόταση;
Αρχικά την απέρριψα, λόγω του άγνωστου της χώρας, όμως το Κατάρ επανήλθε σύντομα με μία σαφώς πιο δελεαστική πρόταση την οποία αφού μελέτησα, αποδέχτηκα.
Είστε ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείτε εκεί και για τις αρμοδιότητες που σας έχουν εκχωρήσει;
Πιστεύω πως όλα όσα έχω κερδίσει από την ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο στο Κατάρ, δεν θα τα είχα κερδίσει, σε οποιαδήποτε προηγμένη ποδοσφαιρική χώρα. Φυσικά και δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας από το πόστο του γενικού διευθυντή;
Ξέχωρα από την οργανωτική δομή στην Ομοσπονδία σε διοικητικό επίπεδο, κύριο μέλημά μου είναι πώς αυτή θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση της Ομοσπονδίας, γιατί πριν αναλάβω υπήρχε ένα μπέρδεμα στο διοικητικό πλάνο για το ποιος θα είναι υπεύθυνος και σε τι.
Άλλαξε κάτι τα τελευταία χρόνια για το Κατάρ σε διεθνές επίπεδο;
Η δομή των εθνικών ομάδων από τη μεγάλη μέχρι τις μικρότερες ηλικίες απέκτησαν οντότητα. Ως υπεύθυνος για όλες τις Διεθνείς Σχέσεις της Ομοσπονδίας έχουμε κάνει θετικά βήματα στις επαφές μας με την ασιατική Ομοσπονδία, τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Αυτός είναι και ο λόγος, που μετά τον ορισμό του Κατάρ, ως η χώρα που θα διοργανώσει το ασιατικό κύπελλο του 2011, με όρισαν διευθύνοντα σύμβουλο της διοργάνωσης. Στο Κατάρ διεξάγεται κάθε Γενάρη διεθνές τουρνουά, με τη συμμετοχή ομάδων από όλο τον κόσμο και ως διευθυντής αγωνιστικού έχω κι εκεί την ευθύνη του.
 

Από την Κρανιά στο Κατάρ
Ο Θανάσης Μπατσίλας γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1976 στην Κρανιά Ελασσόνας και είναι απόφοιτος των ΤΕΦΦΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Έχει αποκτήσει διδακτορικό στο Sport management στο Γκίσεν της Κολονίας και μεταδιδακτορικό σε εξειδικευμένο τομέα της παραπάνω επιστήμης. Ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο (Δευκαλίων Κρανέας), πριν περάσει στη διαιτησία. Αναγορεύθηκε διαιτητής το 1994 από το σύνδεσμο Θεσσαλονίκης, στη δύναμη του οποίου ανήκε μέχρι το 1999, όταν και αποχώρησε για να ασχοληθεί με τις σπουδές του στη Γερμανία, παράλληλα με τη διαιτησία (1999-2001).
Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας, όταν αυτή έθετε υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2008. Αμέσως μετά επέστρεψε στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς του 2004 και εργάστηκε ως διευθυντής ποδοσφαίρου (2002-2004) στο Ολυμπιακό στάδιο και στο γήπεδο ‘‘Καραϊσκάκη’’. Κλήθηκε από την Ομοσπονδία του Κατάρ για τους Ασιατικούς αγώνες του 2006 (2004-2006) ως γενικός διευθυντής όλων των ομαδικών αθλημάτων. Τελειώνοντας τις υποχρεώσεις του, η ΦΙΦΑ του έκανε πρόταση να αναλάβει διευθυντής των παγκοσμίων πρωταθλημάτων Παίδων-Νέων (Under 20-Under 17), του παγκόσμιου μπιτς σόκερ, παγκοσμίου σάλας και γυναικών, αλλά δεν τη δέχτηκε, γιατί τον πρόλαβε η πρόταση του Κατάρ να παραμείνει ως γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας. Από πέρυσι το Νοέμβριο ο Θανάσης Μπατσίλας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ασιατικού κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2011. Είναι διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης όλων των συλλόγων του Κατάρ.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟ, ΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Κατάρ διεκδικεί την πρόκριση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και για τον Θανάση Μπατσίλα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. ‘‘Είμαστε σε καλό δρόμο, έχοντας σπουδαίους αντιπάλους, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν και το Ουζμπεκιστάν’’, λέει ο γενικός διευθυντής του Κατάρ και προσθέτει με υπερηφάνεια: ‘‘Μετά και την 4η αγωνιστική είμαστε στην 3η θέση που οδηγεί σε αγώνα μπαράζ, αλλά ελπίζουμε σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις για την απευθείας πρόκριση. Το πιστεύουμε, γιατί διαθέτουμε αρκετά καλή ομάδα’’. Συγκρίνοντας το επίπεδο του ποδοσφαίρου του Κατάρ σε σχέση με το ελληνικό τόνισε: ‘‘Η τεχνική κατάρτιση του ελληνικού ποδοσφαίρου υπερτερεί, κι αυτό είναι φυσικό. Μην ξεχνάτε πως η χώρα που ζω δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους, εκ των οποίων μόνο το 20% είναι γηγενείς. Ωστόσο, τα βήματα προόδου είναι εντυπωσιακά αν σκεφτούμε πως το ποδόσφαιρο μπήκε πολύ αργά στη συνείδηση των Καταριανών. Πριν από λίγα χρόνια έρχονταν στο Κατάρ σπουδαίοι παίκτες στη δύση της καριέρας τους για να αναδείξουν το ποδόσφαιρο της χώρας. Αυτό τα τελευταία χρόνια δεν συμβαίνει και ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει αισθητά. Το γεγονός ότι σε αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα λύνει τα χέρια μας για πρωτοβουλίες’’. Για τις σχέσεις του με τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου της Ελλάδας ήταν σαφής: ‘‘Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με ΕΠΟ και Σούπερ λίγκα, με τα στελέχη της οποίας έχω συχνές επαφές. Μην ξεχνάτε, ότι με τον Πατρίκ Κομνηνό συνεργαστήκαμε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας’’.
Για τη διαιτησία με την οποία συνδέθηκε πριν από μερικά χρόνια: ‘‘Η διαιτησία απετέλεσε σταθμό στη μετεξέλιξή μου. Αν δεν έφευγα στο εξωτερικό για να κάνω καριέρα, θα συνέχιζα σίγουρα. Πιστεύω, πως η ελληνική διαιτησία έχει κάνει θετικά βήματα και αυτός είναι ο λόγος που καλούμε διαιτητές και από την Ελλάδα για να σφυρίξουν στο πρωτάθλημα του Κατάρ. Ο Βασάρας προσκλήθηκε στο παρελθόν τρεις φορές και ανταποκρίθηκε, πρόσφατα ήρθε ο Καλόπουλος. Όσοι διαιτητές σφυρίζουν στα Τσάμπιονς λιγκ τους προσκαλούμε και στο Κατάρ’’.
Υ.Γ: Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή φυσικού αερίου και τέταρτη σε εξαγωγή αργού πετρελαίου. Πρωτεύουσα είναι η Ντόχα με 850.000 κατοίκους από τους συνολικά ένα εκατομμύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Έχει έκταση 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

https://www.makthes.gr/news/sports/31037/