«Με οδηγό το μέλλον και όραμα την ειρήνη...» - Ελευθεροτυπία

2010-12-27 00:01


Οταν ένα παιδί από την Κρανιά Ελασσόνας το πολύ μέσα σ' ένα 40λεπτο πείθει με τις συμβουλές, τα οράματα και τη στρατηγική του ολόκληρη FIFA ν' αναθέσει στο Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022, τότε λες πως, πράγματι, κάτι ήξεραν εκείνοι που έλεγαν το περίφημο «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Ελληνα θα βρεις από κάτω»!


Εν προκειμένω, τον δρα Αθανάσιο Μπατσίλα, ο οποίος ως σύμβουλος στρατηγικής της επιτροπής υποψηφιότητας του Κατάρ, όχι μόνο κατάφερε να χαρίσει στη Μέση Ανατολή το ιστορικό, πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο, αλλά και ν' αφήσει «σύξυλες» πολύ περισσότερο ανταγωνιστικές, σε σχέση με το Εμιράτο, χώρες όπως: Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Και ο οποίος μιλάει στην «Ε» για όλους και για όλα.

 

* Αλήθεια, πώς τα καταφέρατε; Να 'παιξαν ρόλο η παροιμιώδης αραβική χλιδή; Η μαγευτική ιδέα της τεχνητής δροσιάς στις κλειστές (και φουτουριστικές) εγκαταστάσεις; Η θέα στον Κόλπο ή τα πετροδόλαρα; Ποιος ακριβώς ήταν ο άσος στο μανίκι σας;

«Δεν ήταν ένας, αλλά τέσσερις οι λόγοι. Πάνω απ' όλα η μοναδικότητα του φακέλου μας. Ο συγκεντρωτικός και κοινωνικός του χαρακτήρας. Η πεποίθηση πως ακόμη και κάτι "μικρό" μπορεί ν' αποδειχτεί αποτελεσματικό και όμορφο. Εξυπηρετικό και βολικό, όπως οι αποστάσεις μεταξύ γηπέδων, προπονητικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών μονάδων, όλες τους σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 45 λεπτών.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας έχει να κάνει με το ότι, από τα επιπλέον εννέα, προκάτ γήπεδα μεγάλης χωρητικότητας που ίσως να μη χρησιμοποιούσαμε μετά τη λήξη του Μουντιάλ, θα περισσέψουν 170.000 καθίσματα τα οποία θα μεταφερθούν και θα επενδυθούν εκ νέου στις 22 μικρότερες εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσουμε με δικά μας έξοδα στις χώρες όπου πράγματι υπάρχει ανάγκη.

Πρόκειται για μία πρόταση ολοκληρωμένη και ως προς τον σεβασμό (ή τη μη επιβάρυνση) του περιβάλλοντος. Με κλιματιστικά τρίτης γενιάς που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ικανά να εξασφαλίσουν, ακόμη και μέσα σε κλειστό γήπεδο, ιδανικές θερμοκρασίες 19 βαθμών. Επιπλέον μία πρόταση και μ' ένα σαφές ειρηνευτικό μήνυμα, γιατί ένα Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή, για πρώτη φορά στα 92 χρόνια ύπαρξης της διοργάνωσης, μπορεί ν' αποτελέσει εφαλτήριο ανάδειξης της ειρήνης στην περιοχή, η οποία θα συσπειρώσει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο».

 

* Ακούγονται πολύ όμορφα και ρομαντικά όλα αυτά. Ομως, άλλα πράγματα λένε στη Δύση. Οτι για να εξασφαλίσετε το Μουντιάλ δωροδοκήσατε ένα ή και περισσότερα από τα 22 μέλη της FIFA. Μάλιστα, η αμερικανική «Wall Street Journal» όχι μόνο δημοσίευσε το όνομα εκείνου που πιθανώς να δωροδοκήθηκε (σ.σ. του Αργεντινού Χούλιο Γκροντόνα), αλλά και το ποσό που φέρεται να εισέπραξε: 78,4 εκατ. δολάρια...

«Αδιαφορούμε πλήρως για τις κακοήθειες, γιατί έπειτα από μία επιτυχία πολλοί είναι εκείνοι που εικάζουν δόλο ή κατασκευάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Από την αρχή γνωρίζαμε πως θα βρισκόμασταν στη δίνη του κυκλώνα, γι' αυτό και προσπαθήσαμε ν' αναδείξουμε την υποψηφιότητά μας μέσω της δουλειάς μας κι όχι της οικονομικής επίδειξης».

 

Στα 34 χρόνια του και μ' ένα (μεταξύ άλλων) διδακτορικό στο Sport Management στις αποσκευές του, πτυχίο που απέκτησε στη γερμανική πόλη Γκίσεν (σ.σ. γενέτειρα και του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη), ο δρ Αθανάσιος Μπατσίλας είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον εμίρη πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή και για το Κατάρ να τολμήσει και να δοκιμάσει να διεκδικήσει μία μεγαλύτερη διοργάνωση, από εκείνες του Μουντιάλ κάτω των 20 ετών του 1995, των Ασιατικών Αγώνων του 2006, του Ασιατικού Κυπέλλου του 2007 ή του 2011, του αντίστοιχου δηλαδή «Euro».

 

* Πώς γίνεται ένας άνθρωπος από τη, μέχρι τότε άσημη (και πλέον διάσημη), Κρανιά Ελασσόνας, που για σχεδόν δέκα χρόνια, ως διαιτητής αγώνων Δ' Εθνικής, είχε ακούσει τα «εξ αμάξης» από τον κάθε οπαδό, να καταφέρνει να διεισδύσει στους κόλπους της Ομοσπονδίας του Κατάρ οδηγώντας τη μάλιστα στην κορυφή του (ποδοσφαιρικού) πλανήτη;

«Ο Ναπολέων είπε κάποτε πως η ικανότητα είναι άχρηστη χωρίς την ευκαιρία. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ως προς το θέμα των συγκυριών υπήρξα τυχερός. Δεν είμαι όμως δημιούργημα μίας... χρηματιστηριακής φούσκας. Αντιθέτως, πάλεψα πολύ για να φτάσω μέχρι εδώ κι εξάλλου είχα ήδη στις πλάτες μου ένα αξιοσέβαστο curriculum vitae: διευθυντής αγωνιστικού τομέα του Καραϊσκάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κι από το 2005, γενικός διευθυντής ομαδικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, μπιτς-βόλεϊ, ράγκμπι, χόκεϊ, χάντμπολ), των Ασιατικών Αγώνων του 2006. Μετά εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ και τα υπόλοιπα, ύστερα από 7 χρόνια πείρας ως προς τον ασιατικό αθλητισμό, ήρθαν από μόνα τους ως φυσικό επακόλουθο: η θέση του διευθυντή αδειοδότησης των ομάδων, του συμβούλου στρατηγικής της επιτροπής υποψηφιότητας του Μουντιάλ...».

 

* Είχαν, η Ελλάδα και η ΕΠΟ, ένα τέτοιο μυαλό και το άφησαν να φύγει;

«Οι σχέσεις μου με την ελληνική Ομοσπονδία ήταν και παραμένουν άψογες. Την ευχαριστώ που το 2004 μού είχε αναθέσει ένα τόσο σημαντικό και νευραλγικό πόστο, αλλά μετά χαθήκαμε. Κάτι οι σπουδές μου, κάτι τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό. Δυστυχώς, ας μην κρυβόμαστε, έπαιξε ρόλο και η παγιωμένη πλέον φιλοσοφία, ότι αντί να παλεύεις με τον εαυτό σου για να γίνεσαι πιο αποδοτικός, να πρέπει να παλεύεις με όλους τους γύρω σου, γιατί απλώς φοβάσαι ή σου δημιουργούν τον φόβο πως κάποια στιγμή, στο πρώτο λάθος, θα σε περιμένουν στη γωνία για να σε αποτελειώσουν».

 

* Που σημαίνει ότι δεν μετανιώσατε ούτε δευτερόλεπτο που φύγατε από την Ελλάδα.

«Ούτε ένα. Το Κατάρ είναι το σπίτι μου. Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι με δέχτηκαν με ζεστασιά και σεβασμό. Οι συνθήκες εργασίας είναι άψογες κι όταν κάποια στιγμή δέχτηκα μία άλλη πρόταση συνεργασίας, εκτός Κατάρ, ο "εναγκαλισμός" της Ομοσπονδίας και η θέλησή της να με κρατήσει ήταν αρκετά για να πειστώ να παραμείνω. Αφήστε και το άλλο. Αρραβωνιάστηκα πρόσφατα, Ελληνίδα εννοείται. Γιατί να φύγω;».

 

* Πέρα από την αδιαμφισβήτητη οικονομική δυνατότητα του Εμιράτου, πόσο εφικτή μπορεί να είναι η διοργάνωση ενός Μουντιάλ στην έρημο;

«Απόλυτα επιτυχής. Εχετε ακουστά για τις οάσεις της ερήμου; Ε, το Κατάρ είναι μία απ' αυτές. Και η οποία χτίζει το μέλλον της με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς. Στην παρούσα φάση μπορεί να υστερεί σε εγκαταστάσεις ή υποδομές, όπως όμως κάθε χώρα έτσι και το Κατάρ είχε κι έχει στη διάθεσή του ένα 20ετές πλάνο ανάπτυξης».

 

* Κι από πλευράς ασφάλειας ή απειλών της Αλ Κάιντα τι γίνεται;

«Αστειότητες. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη μέτρησης, αναφορικά με τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, το Κατάρ αναδείχτηκε στη 15η θέση και 1η χώρα στη Μέση Ανατολή, όταν π.χ. η Ελλάδα καταλαμβάνει την 60ή θέση παγκοσμίως. Για να γίνω ακόμη πιο πειστικός θα παραθέσω τις προσωπικές εμπειρίες μου. Τα βράδια, όταν κοιμάστε στην Ελλάδα κλειδώνετε ή όχι την πόρτα του σπιτιού σας; Την κλειδώνετε. Εδώ την αφήνουμε ξεκλείδωτη! Και κάτι ακόμη: κάποτε, στο αεροδρόμιο ξέχασα το παράθυρο του αυτοκινήτου μου ανοικτό. Τα γυαλιά ηλίου και το πορτοφόλι μου στο κάθισμα. Πήρα το αεροπλανάκι μου, πήγα στο ταξιδάκι μου κι όταν επέστρεψα ξέρετε τι βρήκα; Ολα είχαν παραμείνει στη θέση τους: και τα γυαλιά και τα λεφτά. Και μάλιστα επρόκειτο για ένα αξιοσέβαστο ποσό κι όχι για κέρματα». 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Από την Κρανιά Ελασσόνας...

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στην Κρανιά Ελασσόνας (15/10/1976), ο δρ Αθανάσιος Μπατσίλας πήρε πτυχίο φυσικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη (1994-1998) κι από το 1999 έως το 2002, διδακτορικό στο Sport Management στη γερμανική πόλη Γκίσεν.

Από το 2003 ώς το 2004 διετέλεσε διευθυντής αγωνιστικού τομέα στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από το 2005 ώς το 2007 ορίστηκε γενικός διευθυντής ομαδικών αθλημάτων των Ασιατικών Αγώνων 2006: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και μπιτς βόλεϊ, ράγκμπι, χόκεϊ, χάντμπολ.

Από το 2007 ώς σήμερα είναι εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ, διευθύνων σύμβουλος του Ασιατικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2011, αντίστοιχου του Euro, αλλά και διευθυντής αδειοδότησης των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Από το 2009 ορίστηκε σύμβουλος στρατηγικής της επιτροπής υποψηφιότητας του Κατάρ για τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.


https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=236302