Απο την Κρανιά Ελασσόνας στην Αραβική χερσόνησο - eleftheria.gr

2011-09-10 23:03

Ο Λαρισαίος «εθνικός ήρωας» του Κατάρ...

Ήταν πέντε ή έξι χρόνια πριν όταν με αφορμή ένα μακρινό τηλεφώνημα που δεν ακουγόταν καλά έμαθα για τον Θανάση- Δευκαλίωνα Μπατσίλα. Στη γραμμή του τηλεφώνου ήταν ο τότε αντινομάρχης Γιώργος Φακής που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνούσαμε τακτικά και είχαμε καιρό να βρεθούμε:
«Πού είσαι», τον ρώτησα, και μου απάντησε «στο Κατάρ»...
Το τηλέφωνο δεν ακουγόταν καλά και εγώ κατάλαβα ότι ήταν σε κάποιο ...μπαρ! Έτσι του επανέλαβα την ερώτηση αρκετές φορές μέχρι που να αντιληφθώ ότι βρισκόταν στο Κατάρ, στην αραβική χερσόνησο, όπου γίνονταν τότε οι Ασιατικοί Αγώνες με επίσημη πρόσκληση από τον συμπατριώτη του από την Κρανιά Ελασσόνας Θανάση Μπατσίλα που ήταν γενικός διευθυντής όλων των ομαδικών αθλημάτων της Ομοσπονδίας του Κατάρ...


Ο «ήρωας» του Εμιράτου
Από την Κρανιά Ελασσόνας λοιπόν στο Κατάρ, μεγάλος και τρανός καθώς αυτός ήταν ο άνθρωπος-κλειδί που κατάφερε εργαζόμενος σκληρά να φτιάξει τον φάκελο του Εμιράτου για τη διοργάνωση των παγκοσμίων αγώνων ποδοσφαίρου- Μουντιάλ 2022 και να κερδίσει την ανάθεσή τους στη μικρή αυτή αραβική χώρα που αποτελεί πλέον τη δεύτερη πατρίδα του!
Για το Κατάρ έγινε κυριολεκτικά ήρωας και κέρδισε τις συμπάθειες του κόσμου, αλλά και της οικογένειας του Εμίρη Χάμαντ Μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι.
Ο Θανάσης Μπατσίλας επέστρεψε το καλοκαίρι στην Ελλάδα για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του Βασιλική Τοπαλίδου σε έναν γάμο που αποτέλεσε και το κοσμικό γεγονός της χρονιάς για την Αθήνα με υψηλούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο και έναν εκ των κουμπάρων τον γιο του Εμίρη Σεΐχη Μοχάμεντ Μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι.


Γνωστός Λαρισαίος και ο πατέρας του Κώστας Μπατσίλας που μέσα στην εβδομάδα τον συναντήσαμε στη Λάρισα λίγο πριν φύγει για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρανιά.
Περήφανος και ευτυχισμένος για τις επιτυχίες του γιου του στο Κατάρ ο ίδιος θα μας εξηγήσει με λεπτομέρειες το... μεγάλο οδοιπορικό από τη Λάρισα και την Κρανιά Ελασσόνας στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ!


Ο Θανάσης Δευκαλίων Μπατσίλας γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1976 στην Κρανιά Ελασσόνας και είναι απόφοιτος των ΤΕΦΦΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Έχει αποκτήσει διδακτορικό στο Sport management στο Γκίσεν της Κολονίας και μεταδιδακτορικό σε εξειδικευμένο τομέα της παραπάνω επιστήμης. Ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο (Δευκαλίων Κρανέας), πριν περάσει στη διαιτησία. Αναγορεύθηκε διαιτητής το 1994 από το σύνδεσμο Θεσσαλονίκης, στη δύναμη του οποίου ανήκε μέχρι το 1999, όταν και αποχώρησε για να ασχοληθεί με τις σπουδές του στη Γερμανία, παράλληλα με τη διαιτησία (1999-2001).


Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας, όταν αυτή έθετε υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2008. Αμέσως μετά επέστρεψε στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς του 2004 και εργάστηκε ως διευθυντής ποδοσφαίρου (2002-2004) στο Ολυμπιακό στάδιο και στο γήπεδο «Καραϊσκάκη». Κλήθηκε από την Ομοσπονδία του Κατάρ για τους Ασιατικούς αγώνες του 2006 (2004-2006) ως γενικός διευθυντής όλων των ομαδικών αθλημάτων. Τελειώνοντας τις υποχρεώσεις του, η ΦΙΦΑ του έκανε πρόταση να αναλάβει διευθυντής των παγκοσμίων πρωταθλημάτων Παίδων-Νέων (Under 20-Under 17), του παγκόσμιου μπιτς σόκερ, παγκοσμίου σάλας και γυναικών, αλλά δεν τη δέχτηκε, γιατί τον πρόλαβε η πρόταση του Κατάρ να παραμείνει ως γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας. Από πέρυσι το Νοέμβριο ο Θανάσης Μπατσίλας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ασιατικού κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2011. Είναι διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης όλων των συλλόγων του Κατάρ, ενώ το 2009 και το 2010 εργάστηκε ως σύμβουλος στρατηγικής της επιτροπής υποψηφιότητας του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022.


Ο πατέρας του Κώστας θα μας διαβάσει συγκινημένος μια συνέντευξη του Θανάση στο ΑΠΕ την ημέρα που επιλέχτηκε το Κατάρ για το Μουντιάλ, επισημαίνοντάς μας ότι το όνειρο του Θανάση είναι και η κατάκτηση των Ολυμπιακών Αγώνων...
«Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο, γεγονός του πλανήτη, θα φιλοξενηθεί σε δώδεκα χρόνια από σήμερα στη μικρότερη χώρα που έχει αναλάβει ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA στέλνουν για πρώτη φορά το Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή. Πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία για μια χώρα... λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από την Κρήτη «κρύβεται» ένας... Έλληνας. Ο Θανάσης Μπατσίλας! Εκτελεστικός Διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ (QFA) και διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ασιατικού Κυπέλλου (Asian Cup), ο Λαρισαίος τεχνοκράτης εργάστηκε τους τελευταίους είκοσι μήνες ως Στρατηγικός Σύμβουλος της υποψηφιότητας του Κατάρ για το 2022. Είκοσι μήνες σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης που στο τέλος, όμως τον δικαίωσαν!


«Αποτελεί και προσωπική αλλά και ομαδική δικαίωση. Ξεκινήσαμε τρεις άνθρωποι πιστεύοντας σ' αυτό το όραμα και τώρα εκπληρώνουμε το στόχο και τα όνειρα ενός ολόκληρου έθνους,» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Θανάσης Μπατσίλας από την Ντόχα, όπου ο ίδιος μαζί με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χασάν Αλ Τογιαντί γνώρισαν αποθεωτική υποδοχή κατά την επιστροφή τους από τη Ζυρίχη ως θριαμβευτές.
«Δεν είχα ζήσει από κοντά δυστυχώς την υποδοχή στην Ελλάδα το 2004, όταν κερδίσαμε το Euro για να μπορώ να συγκρίνω. Αυτό που έζησα όμως στην Ντόχα ήταν πρωτόγνωρο. Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να πανηγυρίζουν... ήταν κάτι ανεπανάληπτο. Κάτι το μοναδικό».


Πάνω σ' ένα ανοιχτό διώροφο λεωφορείο, η επιτροπή διεκδίκησης έκανε τον γύρο της Ντόχα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (3/9) με τους κατοίκους της να τους υποδέχονται με τιμές ηρώων! Ανάμεσα στα 30 μέλη της αποστολής του Κατάρ στη Ζυρίχη, λοιπόν ένας Έλληνας. «Ο μοναδικός... 29+1!» χαμογελά όταν του το αναφέρουμε, ο Θανάσης Μπατσίλας που δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει με ποια λόγια τον συνεχάρησαν οι πολιτικοί ηγέτες του Κατάρ.


Προτιμά να επικεντρωθεί στο μέγεθος της επιτυχίας για τη χώρα που εκπροσώπησε ως σύμβουλος στρατηγικής της υποψηφιότητας: «Η πρώτη συμμετοχή χώρας της Μέσης Ανατολής κάνει ξεχωριστή την υποψηφιότητά μας. Μπήκαμε ως αυτόνομη χώρα, αλλά αυτό που πρεσβεύαμε ήταν οι ελπίδες και τα όνειρα ενός ολόκληρου χώρου. Τα τελευταία 92 χρόνια που διεξάγεται το Μουντιάλ ποτέ δεν είχε φτάσει στον αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή. Το περίμεναν πάρα πολύ καιρό. Δείξαμε ότι με προσπάθεια και συγκέντρωση μπορούμε να θέσουμε στόχους και να τους πετύχουμε».


https://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=32130